For å kunne forstå tiden vi lever i, trengs dyktige dokumentarister. Uten Snorre Sturlassons nedtegnelser ville vi visst pent lite om våre historiske konger og deres krumspring. På samme måte har de siste års kriser og kaos skreket etter en skarp observatør.
For at sannheten skal komme frem, og skittent politisk spill og strategier skal synliggjøres for folket, trengs det en Snorre for vår tid. Heldigvis har én person tatt på seg denne tunge oppgaven.
Denne personen har (for at du skal slippe) konsumert timevis av usaklige og til tider dørgende kjedelige politiske debatter, dyppet pennen i nådeløst, satirisk blekk og med blod og svette som innsats formidlet den utilslørte fortellingen om erkefiendene Erna og Jonas, samt deres tvilsomme kretser av maktsyke nestledere, hensynsløse lobbyister og uforutsigbare velgere. Denne mannen krever ikke din takk, lange taler eller medaljer. For ham er det betaling nok å gi deg sannheten om Norge. Alt som måtte følge av priser, fete royalties, kultstatus og popularitet er bare en bieffekt for tegneserieskaper Flu Hartberg.
Som så mange politiske analytikere før ham, er Flu en ganske alminnelig fyr, en småbarnsfar fra et av Oslos fredelige nabolag, uten høyere utdannelse eller noen politisk karriere, men med nok sjarm til at Dagbladet gav ham carte blanche til å vri og vende på samtiden i en ukentlig tegneserie ved navn Miniminister, og mektige nok kontakter til at samme serie nå foreligger i en lekker bokutgivelse hos No Comprendo Press med sterke farger og glossy omslag.
Så hvilke sannheter om vårt moderne Norge kan Hartberg vise til gjennom sitt nitidige arbeid for ytringsfriheten? Hva kan den slagkraftige maktdemonstrasjonen av en politisk dynamittkasse, tegneserieboka Miniminister, bringe til torgs?
Kort fortalt må du lese boka for å virkelig kunne kalle deg opplyst, men her er noen små smakebiter.
Hvem bestemte egentlig under korona-krisen?
Politikere er raske til å begrave sine bommerter, og la tiden skjule sine radbrekkende håndteringer av kriser. I Miniminister kan du lese om hvordan pandemien på snedig vis ble benyttet til å knyte igjen pengesekken for noen irriterende grupper som sykepleiere og flyktninger, mens andre igjen, samfunnsstøtter som direktører og Kurt Nilsen, fikk lommene fulle. Og hvordan kunne det ha seg at et virus ble en unnskyldning for å pumpe opp mer olje?
Visste du at Abid Raja egentlig er politiker?
Uansett hvor man har snudd seg de siste årene har den høye skikkelsen med den høye røsten dukket opp. Som forfatterfenomen og realitydeltager og samfunnsdebattant. Men hvordan går det egentlig når en med et av verdens største markeringsbehov skal fronte et av verdens minste partier?
Hvordan i huleste kan et bondeparti slå an på 2020-tallet?
Apropos gigantiske selvbilder: For dem som har undret seg over fremgangen til Senterpartiet, anbefales sidene i boka der lupen rettes mot bondegutten fra Stange, Trygve Slagsvold Vedum. Hvordan oppstod denne nasjonalromantiske bølgen, anført av en hysterisk lattermild konsentrert ball av selvtillit?
Hvorfor bryr ikke politikerne seg om verdens undergang?
Man skulle tro at instinktet får deg til å hente vannbøtta når det brenner på dass, men saken er ifølge vår politiske ledelse ikke så enkel. Verden står midt i en global krimakrise som kommer til å etterlate jordkloden i et inferno av skogbranner og med nok havvann til eksstra lange padleturer for Siv Jensen og hennes kajakk. Ja visst skal vi gå over til et grønt skifte, men først må man bare ordne noen andre ting, og så noen flere greier. I Miniminister får du en god oversikt over alle de gode unnskyldningene Erna og Jonas har gulpet opp i løpet av årene for hvorfor verden ikke er moden for å reddes riktig ennå.
Hva stemmer utenomjordiske vesener?
Senterpartiet, viser det seg.
Hva skyldes den katastrofalt lave oppslutningen for Arbeiderpartiet?
Man kan like gjerne dra den gamle gåten om høna og egget, men kanskje med litt trist musikk i bakgrunnen. Å lese blikket til partileder Støre de siste årene er som å se en gammel stjerne falme. Men er det den en gang så høyt elskede Superjonas, som med sin noe grå lederstil og problemer med å knytte seg til folket som har ført Arbeiderpartiet til nye bunnivåer? Eller er det en naturlov som uansett sørger for at store dinosaurer ikke kan trampe ubekymret rundt på planeten til evig tid, og at Jonas bare var den uheldige kapteinen da skipet støtte mot sandbunnen? Med unike innblikk i Støres personlighet, både med og uten statsministerhatten på, kan du etter å ha lest Miniminister gjøre deg opp en egen mening. Eller i det minste få vekket litt empati for en litt sørgelig skjebne.
Er det plass til satire i Norge i 2024?
Ingenting varer evig, selv om enkelte nyhetsbrev kan få det til å føles sånn, og Miniminister fikk være pulsmåler for norsk politikk nesten like kort som en gjennomsnittlig norsk justisminister sitter. Men i årene serien ble holdt i live av kulturavisa Dagbladet og sagaforfatteren Hartberg, gjorde den verdifulle vevsprøver av Norge. For politisk satire generelt og Miniminister spesielt har ikke bare som oppgave å ta tempen på norsk politikk, ved å trekke ut, vri og vende på samfunnsdebattene handler det også om dem som bor i dette landet, sånne som deg. Og kanskje kan en litt fjollete tegneserie ta ned noen stengsler mellom politikere og folk, for egentlig er politikere faktisk folk, og folk driver med politikk uten å vite om det.
Miniminister av Flu Hartberg
Kontakt Flu Hartberg, tlf: 98474757 www.fluhartberg.com
Kontakt No Comprendo Press